Tot ver in de jaren negentig gebruikte mijn moeder een ouderwetse fluitketel om water in te koken. Een waterkoker was een toen nog “eng” ding. Elektriciteit en water is een gevaarlijke combinatie was de algemene teneur. Maar wel onder een elektrische deken gaan liggen was meestal mijn reactie als de waterkoker discussie weer eens oplaaide. Naarmate de jaren verstreken en wij (de kinderen) elke verjaardag probeerden onze moeder aan de waterkoker te krijgen was het dan eindelijk zover. Ze wilde wel eens eentje proberen was het compromis. Wij hebben toen naarstig naar een super de luxe waterkoker gezocht. Eentje die automatisch afsloeg en met een droogkookbeveiliging was uitgerust. Ook hebben wij ons voor laten lichten door de speciaalzaak en culinaire specialisten. Het is namelijk zo dat je een waterkoker niet alleen kunt gebruiken voor het koken van water. Hij is natuurlijk geschikt om bijvoorbeeld een eitje in te koken. Sommige waterkokers slaan automatisch af; in dat geval moet je het knopje nog even indrukken totdat je de gewenste hardheid van het ei hebt. Maar ook worstjes en maiskolven kun je in de waterkoker bereiden. Zolang de producten gesealed zijn is dit geen enkel probleem. Het enige nadeel is dat de waterkoker vaker dient te worden gereiningd.

    12-04-2013 00:00