U weet vast wel dat thee een van de meest gedronken dranken zijn en vooral in Azië wordt thee uitbundig gedronken. Thee wordt ook wel gezien als de Aziatische koffie vanwege een grote hoeveelheid van de populatie in Azië die thee gedurende de dag en ook tijdens het werk drinken. Het is warm, er zit cafeïne erin, schijnt goed te zijn voor de gezondheid en is erg lekker.

De Japanse theeceremonie is een Japanse traditie waar het hele proces van het drinken van thee wordt gezien als een kunstvorm. In het Japans noemen ze het 茶道, chadō of sadō en betekent letterlijk ‘’weg van de thee’’. Deze Japanse ceremonie bevindt zich altijd in een theehuis en kan maximaal 4 uur duren. De theeceremonie is onderverdeeld in twee categorieën: chakai en chaji en deze bepalen hoe lang een thee ceremonie kan duren. Voor de chaji is wel degelijk die 4 uur nodig vanwege de uitgebreide ceremonie. De chaji is een erg formele bijeenkomst waar een volledige maaltijd gevolgd door zoetigheden, dikke thee en dunne thee worden geserveerd.

De thee ceremonie is een strenge traditie dat bestaat uit een serie vooraf bepaalde handelingen die na elkaar worden verricht, en om optimaal te genieten van de thee en het in stand houden van deze Japanse traditie. De ceremonie die erg geconcerteerd en serieus is komt voort uit het zen boeddhisme. Thee was al een lange tijd bekend in China en werd uitbundig daar gedronken. Rond de 7e eeuw nam de populariteit van thee toe waardoor het werd geëxporteerd naar andere landen. Boeddhistische monniken namen tijdens hun pelgrimstocht thee uit China mee. Zen monniken bedachten rond de 13e eeuw de eerste regels wat nu bekend staat als de Japanse theeceremonie. Dit werd gedaan als deel van hun geloofsovertuiging.

Thee is een erg simpele concept maar dat mensen zulke fascinerende ceremonies konden bedenken is erg speciaal. Tijdens zulke ceremonies worden traditionele instrumenten gebruikt om de thee zo perfect mogelijk te maken. Een theepot is een belangrijk instrument en eentje van goeie kwaliteit kan jaren meegaan. Japanse theepotten zijn op dit moment een erg leuke aanwinst voor in het huis vanwege de mooie traditionele Japanse ontwerp maar ook vanwege zijn materiële compositie. Japanse theepotten worden namelijk gemaakt van gietijzer wat jaren lang meegaat en soms generaties meegaat.

    02-12-2016 00:00